Alla lösningar i Elrätt Idébanken har kablar som klarar nya brandkraven

21 Aug, 2017 i kategorin Nyheter

Från och med 1 juli 2017 blev det krav på obligatorisk CE-märkning av kablar, enligt de nya byggreglerna. De tidigare kraven prioriterade endast brandspridning, medan den nya CPR-klassificeringen även innefattar värdering av energiinnehåll, rök, droppbildning och syrahalt. I sökmotorn Elrätt Idébanken finns enbart lösningar med nya, halogenfria kablar som klarar CPR-kravet.

draka-kabel-small Bildkälla: Draka Kabel Sverige AB

Vid en brand avger PVC-kablar en svart tjock rök som försvårar sikten vid en utrymning av byggnaden. Dessutom avges syror som påverkar andningsorgan och teknisk utrustning som korroderar.

Med de nya brandkraven måste nya halogenfria kablarna användas i större byggnader men PVC-kablar är tillåtna i småhus och sprinklade större byggnader. Man kommer alltså att fortfarande kunna använda PVC-kablar i många byggnader.

  • Elrätt Idébanken är en sökmotor fylld med smarta, effektiva, estetiska och hållbara eltekniklösningar från branschens ledande leverantörer. Säkerhet är en självklarhet för oss så därför har samtliga lösningar de nya, halogenfria kablarna, säger Tarja Häggmark, projektledare på Elrätt.