Emmy är Sveriges bästa elektriker

Finalen i Yrkes-SM 2018 avgjordes i Uppsala den 27 april. Vinnare i kategorin installationstekniker blev 21-åriga Emmy Åberg från Älghult i Uppvidinge kommun. Elrätt fick chansen att ställa några frågor till Emmy om vinsten, vägen dit och självklart om hennes jobb som Elrätt elinstallatör.

Emmy berätta, varför valde du att vara med i Yrkes-SM?

Min lärare tyckte att det gick så bra för mig i skolan både teoretiskt och praktiskt så han anmälde mig till det. När semifinalen gick av stapeln var vi 10 personer som tävlade om de 3 finalplatserna och jag lyckades knipa en av dem.

Hur ska du ta vara på din seger och vad betyder den för dig?

Jag har försökt njuta av alla som gratulerat och tagit vara på allt beröm. Det betyder väldigt mycket för mig, dels för att det är ett kvitto till mig själv att jag är duktig samtidigt som det bevisar för andra att tjejer också kan.

Varför valde du att bli elinstallatör? 

Jag valde att bli elinstallatör när jag skulle praktisera i åttan. Innan det hade jag igen aning om vad jag ville göra. Så jag gick igenom massa yrken, och kom fram till elinstallatör. Folk i min närhet avrådde mig att ta det så de tyckte jag var för tjejig. Det gjorde mig envis och här är vi idag.

Vilka typ av uppdrag har du idag?

Jag jobbar som serviceelektriker på Råsmarks el, som är medlem i Elrätt, vilket innebär en blandning av alla möjliga uppdrag, ingen dag är den andra lik. Jag kan vara på industrier i en timme till att vara hemma och sätta upp ett vägguttag, till att hålla i en renovering av en villa. Jag har ett väldigt varierat jobb, mycket tack vare att jag jobbar på mindre ort. Man lär sig otroligt mycket när man får se så mycket olika scenarion hela tiden, så jobbet blir aldrig långtråkigt.

Då blir det yrkes-VM nästa för dig? Hur ska du förbereda dig?

Ja, först är det EM i september, sen blir det VM 2019. Jag ska jobba på och ta in så mycket kunskap jag kan på arbetstid. Jag ska även öva mycket på fritiden och gå olika kurser. Yrkeslandslaget ska även ha några träffar för att förbereda oss inför hur nästa tävling kommer att bli.

 Tack för pratstunden Emmy! Stor grattis igen och lycka till i både EM och VM!