Vår utveckling uppskattas även av kunderna

Zabina Edberg är elektriker och platchef på Rosendal El i Enköping. Zabina är också en av Elrätts ambassadörer och hon tycker att medlemskapet i Elrätt har gett en rejäl skjuts i utvecklingen för hela företaget.

Utbildningen via Elrätt har lett till både ökad självkänsla och uppskattning från kunder. Zabina och hennes fyra kollegor har lärt sig att se på sig själva som de elproffs de är. Att de med sin expertkunskap alltid kan ligga steget före kunden och ge förslag på helhetslösning som kunden inte ens har tänkt på.

– Jag har lärt mig värdera oss elektriker på ett annorlunda sätt, att tydligare marknadsföra vår professionalitet och våra kunskaper. Vi drar nytta av det vi lärt oss när det gäller att differentiera vårt erbjudande. Genom utbildningen har vi fått större mod att uttrycka våra idéer, oavsett till vilken kund vi vänder oss till. Vi attraherar också alltfler av den typ av kunder vi helst vill arbeta med, säger Zabina, och tillägger:

– Dessutom har vi fått mycket positiv feedback från kunder som sett vår utveckling och förändring som vi gjort de senaste två åren, vilket känns jätteroligt.

Zabina har arbetat som elektriker i 11 år och är anställd på Rosendal El sedan 2005. Företaget består av 15 medarbetare som alla lever efter devisen att alltid försöka ge kunden det ”lilla extra”. Hela företaget genomsyras av en ambition att leverera helhetslösningar. Att kunna ge förslag på smarta lösningar som både spar pengar och energi och ger en trevligare miljö, till exempel med bättre ljus.

”Vi elektriker kan hjälpa fastighetsägare”

Fastighetsägare har tydliga krav på att energieffektivisera sina fastigheter. Smarta eltekniska lösningar kan både sänka energiförbrukningen och höja fastighetens värde, något som fastighetsägarna håller med om. Trots det har de mycket kvar att göra för att nå de svenska energimålen år 2020. (*)

Vad tror du att ni elektriker måste göra för att få fastighetsägare att börja satsa på energieffektivisering genom smarta eltekniklösningar?

– Jag tror att vi elektriker måste hjälpa fastighetsägaren att förstå att det är lönsamt att investera i smarta eltekniklösningar. Och att vi kan göra det stegvis åt dem. Har du åtta trapphus, börja med ett och byt till LED där, till exempel. Då slipper fastighetsägaren ta hela den stora investeringen på en gång.

(*) Elrättrapporten 2016