Elens dag

Den 23 januari firas Elens dag instiftat av Svensk Energi. Tack vare elen är vårt liv ljusare, tryggare, lättare, friskare, roligare och mycket mycket mer.

Sedan 2014 firas Elens dag den 23 januari 2016. Elens Dag är en möjlighet att visa på elens nytta och nöje och vad el tillför i vår vardag och samhället i stort. Det är även en möjlighet för oss i elbranschen att fira och glädjas åt det arbete vi gör. Du kan läsa mer om varför vi firar elens dag här.

 

Följ Elrätts nedräkning om elens historiaElätts Facebooksida. Hur mycket vet du egentligen? Svaren publiceras här dagligen.

 

Rätt svar på Facebook quiz om Elens historia:

19/1: Den 4 september 1882 knäppte Thomas Alva Edison på strömmen i elverket vid Pearl Street Station i New York. Ett genombrott för den moderna eldistributionen. Då tog han betalt för varje lampa som kunden hade i sin bostad. Det var enkelt och begripligt.

20/1: Sverige var det första landet i världen där praktiskt taget alla hushåll var elektrifierade.

21/1: Elektriska strykjärn, som började säljas redan runt 1910, blev i många hem den första elektriska apparaten.  Vid samma tid lanserades metalltrådslampan.

22/1: År 1954 hade 35 procent av de svenska hushållen elspis. Tio år senare hade 70 procent skaffat det.

23/1: Före avregleringen av den svenska elmarknaden 1996 var distribution och försäljning av el ett monopol.

Ett flertal intresseorganisationer inom elsektorn bildade 1927 Föreningen för elektricitetens rationella användning – FERA. FERA:s uppgift var att sprida information – eller propaganda som det då kallades – om elanvändningens fördelar. FERA, som fortfarande är verksamt, producerade mängder med broschyrer, filmer och andra typer av reklammaterial som riktades mot olika typer av kunder. Men för att nå kvinnor, som stod för det mesta av hushållsarbetet, behövdes mer direkt propaganda. FERA anställde därför 1934 två hushållslärarinnor som konsulenter, som höll kurser i elektrisk matlagning över hela Sverige.

Datum

23 januari, 2017.