Nu är den här – framtidens smarta elteknik

Energibesparing är framtidens melodi. Och det finns många olika sätt att spara på. Det kanske mest effektiva är att automatisera hela byggnader och låta smart teknik sköta allt från belysning till värme. Det menar företrädare för elteknikbranschen som vill att Sverige tar klivet in i 2000-talet. På allvar.

Med en strömbrytare kan man knäppa på och av lyset. Det vet till och med familjens Golden Retriever. Men, det varken hunden eller många andra vet, är att en modern strömbrytare kan mycket mer än så. I dag är det fullt möjligt att använda en och samma tryckknapp för att styra värme, ventilation, ljusinsläpp genom fönstret, larm, med mera. Och belysningen förstås. Låter det konstigt? Rikard Nilsson, ordförande för KNXSweden, förklarar:

– En modern elanläggning innehåller komponenter som kan kommunicera med varandra, antingen genom trådförbindelse eller trådlöst. En tryckknapp i en sådan anläggning kan programmeras för att sköta många olika saker samtidigt. Det låter både avancerat och dyrt. Hur ska folk ha råd att skaffa sådan här högteknologi?

Jämför med bilen

– Man kan inte jämföra en gammal strömbrytare med en modern. Visst, den moderna kostar kanske tio gånger mer, men samtidigt kan den användas till att styra mycket mer än bara en lampa.

Det Rikard menar är att gammal och ny elteknik har lika mycket gemensamt som en Volvo Amazon har med en Volvo S 60. Och på tal om moderna bilar finns det många likheter med modern elteknik.

Nya bilar är mer eller mindre helautomatiska. All teknik samverkar innanför huven för att bilen ska gå så bränslesnålt som möjligt. När man låser fordonet släcks lyset, värme och ventilation knäpps av och larmet aktiveras. Det samma går att göra med ett hus. Framförallt när det gäller att spara energi.

Tomgångskörning borde förbjudas

– På många platser är det förbjudet att låta bilen stå på tomgång och det finns bilar som stänger av sig själva efter en viss tids tomgångskörning. Det samma borde gälla för byggnader. Och den tekniken finns att tillgå.

I skrivande stund går kärnkraftverk och vindsnurror för högvarv för att leverera energi som i många fall är helt onödig. Enligt Rikard räcker energin från Sveriges vindkraftpark knappt till alla landets villor – när de går på ”tomgång”. En annan liknelse är att ett helt vattenkraftverk krävs för att hålla igång alla apparater och maskiner som står I stand-by läge dygnet runt.

Elgrejor på tomgång

Det Rikard menar med tomgång är när byggnader, privata och offentliga, inte används. Det vill säga skolan och kontoret under helgerna, hemmet när alla är på jobbet eller på semester, och så vidare.

Under tiden som byggnaderna är ”öde” lyser lampor, fläktsystem snurrar som vanligt och rum som inte används värms upp med dyr energi. En av lösningarna för att komma tillrätta med energislöseriet är att automatisera med KNX-teknik. KNX är en teknik som används för att styra det mesta som kräver el – från belysning till ventilationsfläktar. Branschfolket har ett ord för den här sortens teknik; ”fastighetsautomation”.

Det finns flera olika tekniker för fastighetsautomation, men Rikard förklarar fördelarna med just KNX:
– Jämfört med andra system har KNX en gemensam standard. Över 200 tillverkare världen över har komponenter och utrustning som ”pratar samma språk” och därmed kan används i ett KNX-system.

Som konsument innebär det bland annat att man kan välja och blanda mellan olika teknikleverantörer och på så vis få exakt den utrustning och installation som man vill ha.

Välgörande för elräkningen. Men hur kan man spara genom att installera modern elteknik?
– Därför att komponenterna kan fås att samverka för att spara energi. Det är deras uppgift och om anläggningen programmeras efter användarens önskemål så sköter det sig självt. Om inte han eller hon vill göra egna justeringar förstås.

Med hjälp av detektorer, sensorer och förvalda program kan hela eller delar av huset ställas in efter bästa möjliga energisparprogram. När familjen med sin Golden Retriever åker på semester så kan de välja ”semesterläget” på den centrala styrpanelen. När ytterdörren låses aktiveras inbrottslarm, all belysning knäpps av och inomhusvärmen anpassas efter utomhustemperaturen via givare i väggarna. Med mera, med mera – det finns massor av sätt att spara energi med den här tekniken, och att därmed minska elräkningen!

Har funnits länge

Den första svenska KNX- installationen gjordes för omkring 20 år sedan. Varför sitter det då inte modern elteknik i alla hus, om det är så bra?
– Det har inte funnits tillräckliga skäl att göra något åt energislöseriet. För några år sedan installerades KNX nästan enbart som lyxtillbehör i flotta villor eller i avancerade industribyggnader. Då betraktades tekniken alltjämt som dyrbar.

Idag är läget annorlunda – tack vare intresset för energieffektivisering. Att fler blir intresserade av KNX innebär lägre priser på komponenterna så att fler och fler ”har råd” med att spara energi.

Den internationella branschorganisationen för KNX gör mätningar på hur mycket KNX-teknik som är installerat I världens länder. Hör och häpna – Norge leder den utvecklingen. Sedan kommer Schweiz och Österrike. Sverige är inte ens bland de tio främsta.
Rikard Nilsson och stora delar av elteknikbranschen tycker det är dags att Sverige tar klivet in i framtiden – eller I alla fall 2000-talet- och vågar satsa på ny teknik. För vi har inget att förlora på det. Men mycket att vinna.
Magnus Bergström

 

FAKTA

Lär dig mer om KNX
  • KNX ska i likhet med det mesta inom elteknik installeras av en behörig elinstallatör. På Elinstallatörsorganisationen EIO:s hemsida, www.eio.se, kan du söka efter en behörig installatör nära dig. Fråga efter certifiering för KNX-installation och erfarenhet av sådant arbete!


 

Hitta elektriker